Pazar, Kasım 01, 2009

Ellerimiz Ya da Kollarımız

İnsanlaşma olgusunda el en önemli rolü oynamış bir organdır. Bu gerçek, antikçağ Yunan düşüncesinde de sezilmişti. Anagsagoras'la Aristotales, "İnsanın elleri olduğu için mi aklı vardır; yoksa aklı olduğu için mi elleri vardır" sorusu üstünde düşünmüşlerdir.

Anaksagoras'a göre insan, aklı olduğu için akıllıdır; çünkü el ilk alettir ve bütün aletlerin ilkörneğidir.



Kant'a göre de el, dışarıya uzamış beyindir. Engels'e göre "tüylü atalarımız dikey yürümeyi önce bir kural, sonra bir zorunluk olarak kabul etmişlerse, bunun nedeni ön ayaklarının ayaklıktan başka bir işi yapmak zorunda kalmış olmasıdır".

Yine Engels'e göre "ilk taşın biçimlenmesiyle el, sınırlardan kurtulmuş ve özgürlüğüne kavuşmuştur. Artık başka hünerler de edinebilen el, sadece emek aleti değil, aynı zamanda emeğin ortaya koyduğu bir üründür.

İnsan elinin Rafael'in tabloları ve Paganini'nin müziği gibi harikaları yaratacak bir yetkinliğe erişebilmesi, ancak emek aracılığıyla ve gittikçe daha başka hareketleri yapmaya alışması ve bu alışkanlıklarını kalıtım youluyla kendinden sonraki kuşaklara geçirmesiyle olmuştur..."

Elin kazandığı özellikler, hem vücudun bütün öteki organlarını etkilemiş ve yararlandırmış, hem de insanın toplumsallaşmasını sağlamıştır.

1 yorum:

  1. bazan ne kadar önemli olduğunu unutuyoruz...

    El;siz kalmamak dileğiyle

    YanıtlaSil